PROGRAM 2017

 

Exkursioner

Samling till alla exkursioner, där inte annat anges, sker vid klubblokalen. Avgiften för bilexkursion beräknas så att en generell bilkostnad på 18 kronor per mil uttas och delas upp på chaufför och passagerare.

Exkursionerna till Hornborgasjön, Öland och Falsterbo blir med minibussar som subventioneras av klubben.

 

Medlemsträffar

I vår klubblokal på Skånegatan 4C (Gamla Hammarskolans elevhem), har vi medlemsträffar på dag och tid som anges i programmet. Du kan köpa fikabröd och dryck på våra medlemsträffar.

 

Våren 2017

 

Lö 4/2 Vinterfågelrally

Återigen genomför vi medlemmarnas vinterfågelrally. Tävlingen där det gäller att inom kommunen se så många arter som möjligt mellan kl 08.00 – 14.00. Ett lag skall bestå av 3 – 4 deltagare och samtliga lagmedlemmar måste ha sett/hört en art för att den skall kunna räknas. Anmäl ett lag eller anmäl dig individuellt så lottas du in i ett lag.     Anmälan görs till Roger, Tel 145 01 senast den 2/2.

To 9/2 Föreläsning med Jan-Michael Breider

I kväll får vi besök av Jan-Michael Breider från Växjö. Han ska visa sitt bildprogram ”Lek på allvar, våra fyra lekande arter”. Jan-Michael är medlem i Naturfotograferna så ni kan vänta er hög klass på bilderna.

Föreläsningen är på högskolecentrum Garvaren kl 18.30 och är öppen för allmänheten.    Entréavgift 50:-

Ansvariga Rolf och Roger

 

To 23/2 Kallelse till årsmöte

Årsmötet äger i år rum på högskolecentrum Garvaren kl 18.30. Stadgeenliga ärenden kommer att behandlas men räds inte att komma eftersom ingen, som inte tidigare kontaktats av valberedningen, kommer att väljas till något uppdrag. Efter årsmötet bjuder klubben på kaffe och tårta. Sedan kommer Anders Wirdheim från Halmstad att berätta och visa bilder om ”Hotade fågelarter i Sverige”. Anders Wirdheim är informationsansvarig för BirdLife Sverige och ansvarar för fågelskyddsfrågor.

Anmälan senast söndag 19/2 till Anders H 070-518 17 66 eller Bengt 070-812 31 54

 

Lö 4/3 Exkursion till Södra Ljunga

Vi hoppas att de första vårfåglarna har anlänt. Har vi tur så kan det rasta stora mängder gäss den här tiden i Ljungadalen. Andra nyanlända fåglar vi kan hoppas på är bland annat stare, sånglärka, tofsvipa, trana och röd glada. Det finns väl också chans att få se någon havsörn. Samling vid klubblokalen kl 08.00. Vi räknar med att vara tillbaka före kl 12.00.                                   

Ansvarig Ulf

To 16/3 Uggleexkursion

Vi samlas vid klubblokalen kl 18.00 för att åka ut och lyssna efter ugglor. Glöm inte att ta på varma kläder.

Ansvariga Roger och Kerstin

 

To 30/3 Medlemsträff i klubblokalen kl 18.30

I kväll kommer Jonas Starck att lära oss hur vi artbestämmer änder.

Ansvarig Ulf

 

Lö 8/4 Exkursion till Toftaholm

Denna lördag har vi chansen att få praktisera alla lärdomar från senaste medlemsträffen. Jonas kommer att vara på plats för att hjälpa oss med artbestämningar och allt annat som kan vara bra att veta om de fåglar vi får se under dagen. Avresa kl 07.00 från klubblokalen.

Ansvarig Stefan

 

Lö 29/4 Exkursion till Halmstad

Göran och Margareta Lindh har lovat att guida oss under vistelsen i Halmstad. Vi kommer att besöka Trönninge ängar, Larssons våtmarker och Påarp. Medtag fika för en halvdag. Samling vid klubblokalen kl 07.00.

Anmälan till Ulf 073 - 8101489 senast den 23/4.

 

Sö 14/5 Exkursion till Hornborgasjön

Här har vi möjligheten att få följa med Kent -Ove Hvass från Avifauna på en guidad tur vid Hornborgasjön och förhoppningsvis få se olika doppingar, änder, vadare och en massa andra spännande fåglar.

Avresa från klubblokalen kl 04.30. Avgift för resan är 200:-

Anmälan till Bengt 070-812 31 54 senast 26/3

 

Lö 20/5-Sö 21/5 Exkursion till Öland

Under en hel helg skall vi få njuta av och uppleva Ölands spännande natur, flora och fauna.

På lördagen blir vi guidade av ornitolog Gösta Friberg runt på den norra delen av Öland. Fram mot kvällen ankommer vi till Gammalsbygårdens gästgiveri på södra Öland. Här kommer vi att bo, äta middag på kvällen och inta frukost på söndagsmorgonen.

På söndagen finns det möjlighet till exkursion till Ottenby samt besök på Stenåsa naturbokhandel - allt efter önskemål.

På eftermiddagen guidas vi i 3 timmar av biolog/ornitolog Pav Johnsson för att se vad naturen bjuder på av fjärilar, orkidéer, flora, fåglar m m.

Avgiften blir 1400 kr, för resa, mat och övernattning i tvåbäddsrum.

Platsantalet är begränsat så först till kvarn gäller.

Anmälan till Gritt 070- 699 95 63 senast 15/2.

 

Lö 10/6 Nattfågelexkursion

Vårprogrammet avslutas med en nattfågelexkursion, då vi hoppas hitta några nattaktiva fåglar som exempelvis nattskärra, kärrsångare, gräshoppsångare, kornknarr och vaktel. Man brukar också få höra någon uggla ropa och kanske får vi höra tiggande uggleungar. Samling vid klubblokalen kl 23.00.

Anmälan till Roger 145 01 senast den 4/6

 

Hösten 2017

 

Lö 29/7 Exkursion till Getterön/Morups tånge

Vi gör ett försök att få ihop ett glatt gäng, så här i semestertider, för att ta oss till Getterön och Morups tånge och spana efter vadare. Avresa kl 08.00

Anmälan till Anders H. 070-518 17 66 senast 23/7

 

Lö 2/9 Exkursion till Falsterbo

Vårt mål är rovfågelskådning vid Falsterbo kanalen på förmiddagen. Efter lunch satsar vi på att besöka Falsterbo Bird Show. Men det är vind, väder och deltagarnas önskemål som bestämmer.

Medtag fika till hela dagen. Vi räknar med att stanna och äta middag någonstans under hemresan.

Samling vid klubblokalen kl. 07.00. Avgift för resan är 200 kr.

Anmälan till Claes 070- 339 19 48 senast 30/6

 

To 14/9 Medlemsträff i klubblokalen kl 18.30

Denna kvällen får vi höra Jonas och Krister berätta och visa bilder från deras fantastiska resa till Ecuador och alla de sorters fåglar som de såg där.

Ansvarig Stefan

 

To 28/9 Medlemsträff i klubblokalen kl 18.30

Denna träffen är det fotoklubben ”Blickfånget” som kommer och visar bilder och berättar om sin verksamhet. Dessutom kommer Roger att visa bilder och berätta om fjärilar.

Ansvarig Ulf

 

Lö 28/10 Exkursion till Jättabron

Sträckande fåglar och snösparvar kan vi inte garantera men självklart hoppas vi få se det och mycket annat på denna tur till Jättabron som Krister har lovat att guida oss till. Avresa kl 06.30 från klubblokalen.

Ansvariga Krister och Ulf

 

Lö 4/11-Sö 5/11 Allhelgonarallyt

Vi satsar även i år på att nå en bra placering i Allhelgonarallyt. Tävlingen går ut på att se så många arter som möjligt under 2 dygn inom Ljungby kommun. Det är en tävling mellan alla Smålands fågelklubbar. Vi samlas som vanligt kl 17.00 på lördagskvällen i klubblokalen för att gå igenom dagens resultat och lägga upp strategin inför söndagen.

Tänker du ge dig ut och hjälpa till med att leta fågel under helgen, meddela gärna Roger 145 01 senast kvällen före tävlingsstart. Ansvarig Roger

 

To 9/11 Medlemsträff i klubblokalen kl 18.30

Krister håller i denna medlemsträff. Vi kommer att göra djupdykningar i växternas värld och då företrädesvis bland mossor och lavar.

Ansvarig Roger

 

To 23/11 Medlemsträff i klubblokalen kl 18.30

Vi upprepar den traditionella bildvisningskvällen där medlemmarna tar med sig sina bästa bilder från året som gått. Ta med bilderna på ett USB-minne så ordnar klubben dator och projektor.

Ansvarig Ulf

 

Sö 10/12 JULFEST

Vi avslutar som vanligt årsprogrammet med en julfest. Bordet dukas med medhavda rätter. Klubben bjuder på julskinka. När vi sen är mätta och belåtna drar Rogers prestigefyllda lagfrågesport igång. Festen börjar kl 17.00. Ring gärna Roger,

Tel 145 01, för råd om lämplig maträtt att ta med. Observera, du behöver inte ta med något hemlagat. Det går exempelvis bra med en burk sill.

Anmälan till Roger 145 01 senast den 4/12