Onsdagsvandring 2019-08-07

Nu skall sanningen fram. Oj vad tyst och stilla det är i naturen. 17 arter fick vi ändå se. Men rundan var fin. Vädret var som vanligt på vår sida. Spanandet övergick delvis till fjärilar och diverse växter.

Vi var 11 skådare som gav oss iväg ner till Lagaån för att se om kungsfiskarna finns kvar. Efter en kvarts väntan gav vi upp. Inte ett liv förutom några fiskmåsar som flög förbi. Vi passerade Åsiktens trädgård och alla fina fjärilar drog till sig vårt intresse. Under dagen sågs flera amiraler, tistelfjärilar, några rovfjärilar, nässelfjäril, flera påfågelsfjärilar och naturligtvis citronfjärilar och någon kålfjäril. Under promenaden sågs en gök, två grönsiskor, fler fiskmåsar varav några var ungar för året, gräsänder (som nu alla är bruna), tornseglare och ladusvalor som jagar insekter över ån. I strandskogen och omgivande trädgårdar noteras nötväckor, talgoxar, blåmesar, skator, kråkor och kajor. En ringduva kunde studeras på nära håll, intressant att kunna se varenda fjäder. En sparvhök irriterade det övriga fågellivet. Sedan händer allt på någon minut. 

När vi närmar oss Hembygdsparken kommer äntligen en rörhöna fram och nästan samtidigt flyger en kungsfiskare förbi. Alla hann nog inte se det blå strecket som är en kungsfiskare men förhoppningsvis kommer fler tillfällen.

Som vanligt avslutades rundan med en god kopp kaffe och diverse frallor och nötkakor. Med på promenaden var Kerstin Karlsson, Marianne Arvidsson, Margareta Jonsson, Göran och Eva Ek, Leif och Anki Johansson, Inger Bengtsson, Lena Hjelmqvist, Göran Larsson och undertecknad.

Krister Wahlström

 

Exkursion till Getterön 2019-07-20

Vi såg bland annat 16 vadare på Getterön o Korshamn + ljusbukad prutgås och en tumlare. Vi åt mat på golfrestaurangen i Skrea. Medresenärer:  Ulf, Göran L, Inger B, Stefan och Annika, Birgitta och Lars B,  Krister W och undertecknad.  /Bengt A 

Drillsnäppa  Foto: Bengt Andersson

 

Onsdagsvandringen 2019-07-03

Vad kul, vi blev 7 personer denna onsdag. Kom ihåg, du behöver inte vara medlem eller vara specialist på fåglar för att hänga med på denna utflykt.

Vår vandring följde som vanligt Lagaån. Vi började med att kolla om kungsfiskarna fortfarande matar sina ungar och det gjorde dom. Efter at ha studerat en jagande lärkfalk kom kungsfiskaren och nog hade den en fisk i näbben. Lite försiktig var den, vi stod för nära men efter vi dragit oss tillbaka en bit dök den in till ungarna.  Vi lämnade kungsfiskarna för att vandra vidare i det fina vädret.

Över Lagavallen kom 11 grågäss i rak flykt mot söder. I Pilparken sjöng en grå flugsnappare, en ärtsångare och en svarthätta. Annars har ett väldigt lugn lagt sig i fågelvärlden. Alla söker föda och ruggar.

Nedanför Elverket var det som vanligt intressant. Sädesärlor flyger efter insekter, fiskmås och skrattmås likaså. Men så dyker en hane forsärla upp. Den söker också föda bland stenarna. Det lyser gult även när ärlan flyger en bit nerströms ån.

Vid Hembygdsparken har skrattmåsarna fått ungar. Sammanlagt ses 7 ungar varav 2 redan är flygga. En rörhöna ses födosöka på en gräsmatta.

Vid Bananabron kommer en drillsnäppa förbiflygande. Andra påminnelsen om att sydsträcket har börjat. Kerstin visar oss flera luktgräsfjärilar, under promenaden ses säkert 10 stycken. De verkar inte så noga med solsken eller inte.

Vid Järnvägsbron upptäcks en rörhöna vid Ågårdsbron. Den simmar över ån. Vi ser inga ungar men det finns minst två kullar längs ån uppströms Elverket om de har klarat livhanken. Vid Koloniområdet sjunger en trädgårdssångare.

Med till det efterlängtade kafét var Leif och Anki Johansson, Kerstin Karlsson, Göran Ek, Lena Hjelmqvist och Inger Bengtsson och Krister Wahlström vid pennan.

 

Ny grillbänk Huliesjön 2019-06-28

Nu har den gamla grillbänken, som blivit sliten och gärna under vintern ville rymma ut i sjön, blivit ersatt av en ny gedigen bänk väl förankrad.

Vem blir först att inviga den med grillning i de fina sommarkvällarna ?

Tack till Ulf, Roger, Kerstin, Leif och alla andra som hjälpt till.  /Rolf

Foto: Ulf Ekström

 

Bussresa till Österlen 2019-05-18

 

Vi åkte från klubblokalen 06.00 i hyrd minibuss för 8 personer.

Claes Fohlman var guide  och Ulf Ekström chaufför. Med på resan var också Lena Hjelmqvist, Inger Bengtsson, Gritt Madsen, Lars Bengtsson, Bengt Andersson och Anders Holmberg. Eva och Göran Ek mötte upp med egen bil  i Furuboda.

 Tyvärr hade vi dimma ända fram till eftermiddagen men inget regn.

Rast vid Ravlunda  Foto:Anders Holmberg

 Vi besökte följande lokaler:

Furuboda folkhögskola norr om Ravlunda skjutfält. Här fick några se en skymt av, eller höra gulhämpling.

Ravlunda skjutfält. Vi åkte runt ett par timmar och stannade på flera platser för att få höra sommargyllingen men tyvärr blev det inget kryss den här gången. Men en härlig frukost i det gröna fick vi i alla fall.

Tjörnedals strövområde i Baskemölla.  Vi tog en lång promenad i det vackra kustlandskapet och lyssnade på bl. a. törnsångare och näktergal. Om turen varit med oss hade vi kanske fått höra eller se rosenfink. Dags för medhavd lunch.

Hammars backar mellan Ystad och Kåseberga. Vyerna in över land och ut över havet är en storslagen upplevelse. Dimman har äntligen försvunnit och vi har siktet inställt på att få se kornsparv som har landets sista population här. Men icke sa Nicke varför vi fortsatte till Ingeltorps mosse

Ingeltorps mosse i Kabusa öster om Ystad. Nu stod hoppet till detta område där vi kanske kunde få se kornsparvshannar sitta och sjunga på stängselstolpar. Men sådan tur hade vi inte den här gången.

Örtofta sockerbruk norr om Lund. Här hade det vid dammarna larmats ut ett par svarthalsade doppingar men vi såg dom inte.

 Innan hemresan besökte vi restaurang Gyllene Måsen för att fylla på lite kalorier.

Vi såg 59 arter och fick trots dimman uppleva en fantastisk och skiftande natur på Österlen.

Medresenärerna tackade Claes och Ulf för en mycket trevlig dag. / Anders Holmberg

 

 

Exkursion till Draven 2019-05-0

Väderleksrapporten hotade med regn, regn och åter regn. Trots det åkte fem tappra skådare till fågelsjön Draven en bit norr om Bolmen. Turligt nog slutade det att regna när vi kom fram. Första anhalten var gömslet i Hamra. Det var skrattmåsar överallt. Vi hörde årets första gök och en brun kärrhök kom glidande. Det fanns bland annat skedänder och rödbenor.

Nästa anhalt var Fridnästornet i södra delen av sjön. Till vår stora glädje var där en jorduggla som snällt visade upp sig för oss. Dvärgmåsar, fisk- och silvertärnor flög över sjön.

Jorduggla fotad med mobil genom tuben  Foto: Anders Holmberg

Nöjda körde vi runt till andra sidan av sjön till Kinnaberg där vi hoppades få höra dubbelbeckasinen  spela. När vi stod och väntade på spelet  kom jordugglan (förmodligen samma) och uppvisningsflög framför oss. När skymningen kom började en dubbelbeckasin ploppa i ett dike vid vägen. Enkelbeckasinen brummade och kattugglan hoade. Även andra fåglar hördes. Helnöjda åkte vi hemåt med några kryss i bagaget.

Vi som var där var Stefan E, Inger B, Lars B, Anders H och Bengt A.

Vi såg och hörde ca 45-50 arter.  /Stefan

 

Onsdagsvandring 2019-05-01

 

Dagens vandring skedde som vanligt längs Lagaån. Inte lika påpälsade som tidigare lyssnade vi på lövsångare på väg ner till ån. Solskenet fattades denna dag, lite kallare var det allt. Det märktes också på fågelsången som inte var så intensiv. Dagens art (tycker jag) var rödstjärten som hördes på flera ställen. I Koloniträdgården lyckes vi också få syn på en vackra hane. Vid Ulvabäcken hade en tidig gräsandhona fått fram 8 små ungar som hon visade upp tills Ulf lade sig ner på marken och blev farlig. Gulligare än dessa andungar får man leta efter. Pilfinkar, bofinkar, nötväckor, starar, ringduvor och grönfinkar höll konsert. I Pilparken hördes en svartvit flugsnappare och flera ladusvalor flög förbi. Hägg och körsbär har redan börjat blomma. I Lagaån uppströms elverket hittades två rörhönor bland alla skrattmåsar som nu börjat bygga sina bon. Bland skrattmåsarna fanns flera fiskmåsar. När vi kom till Koloniträdgården väntade kaffe och frallor hos Lena och Tord Hjelmqvist. Anki och Leif hade fixat muffins. Tack allihop för en härlig fika. Under fikats intagande kunde pilfinkar och gråsparvar studeras vid fågelmatningen. Som vanligt satt en turkduva och spelade på Tingshuset.

Juvenil gräsand och Rödstjärt  Foto:Ulf Ekström

Med på vandringen denna morgon var Leif och Anki Johansson, Anders Påhlsson, Kerstin Karlsson, Göran och Eva Ek, Ulf Elström, Lena Hjelmqvist, Inger Bengtsson och Krister Wahlström (vid pennan).

Nästa vandring blir 5 juni. Som vanligt samling på Salutorget klockan 8.  /Krister

 

 

Exkursion till Halmstad 2019-04-13

I ett vackert vårväder gav sig ett antal medlemmar iväg mot västkusten för att skåda fågel. Första stoppet var vid Larssons våtmark där vi fick se bla rödbena, brushane, skärfläcka, skedand och sothönor plus en hel del andra arter, en bra start på dagen.

Färden gick sedan till klapperstensfälten i Påarp där vi såg ejder, sjöorre, småskrake, skäggdopping och svärta för att nämna några arter. Här avnjöts även den medhavda matsäcken i det sköna solskenet.

Nästa anhalt var Trönninge ängar där storspov, vitkindade gäss och smådopping var några arter vi såg.

Då det hade larmats ut en blåhake i Busör bestämdes att göra ett försök på den. Väl på plats så söktes stranden av och efter att först ha studerat både mindre och större stranpipare så hittade Anna-Lena blåhaken och alla fick avnjuta denna vackra fågel en bra stund.

Blåhake, Skärfläcka, Sothöna, Fikare  Foto: Ulf Ekström

Nu hade det blivit dags för dagens sista besök och det var hos Bengt i hans stuga på Östra stranden. Där möttes vi av nygräddade våfflor och kaffe. En perfekt avslutning på en trevlig exkursion.

Medverkande denna dag var Anders och Birgitta, Lars och Birgitta, Göran och Eva, Claes, Anna-Lena, Inger, Bengt och Ulf. Totalt såg vi 49 olika arter.   /Ulf

 

 

Onsdagsvandring 2019-04-04

På bilden syns Anders Påhlsson, Krister Wahlström, Kerstin Karlsson, Bengt Andersson, Leif
 och Ankie Johansson, Lena Hjelmqvist, Inger Bengtsson. Anders Holmberg fotade.

Vi såg 25 arter varav en järnsparv vid ån nedanför Ljungbergsmuseét.

Vid Replösa hade vi obs på 2 + 3 rörhönor och vid koloniträdgården intill ån trummade en mindre hackspett och en annan flög förbi.

En röd glada kretsade över tingshuset medan en turkduva spelade på tingshusets tak.

Ovanstående fem arter är inrapporterade på Artportalen

Det var en skön promenad på 4,5 km som avslutades med fika på Hembageriet på Storgatan

/Anders Holmberg

 

 

Onsdagsvandring 2019-03-06

8 tappra skådare ställde upp denna något snöiga morgon. Förutom skådarna kom en reporter från Smålänningen med. Får se vad Smålänningen skriver någon av de närmaste dagarna.

Vandringen följde den nu ingångna rutten. Först ner till Villagatan där en ensam turkduva väntade på oss. Även en ringduva visade sig. Över oss passerade en gammal gråtrut mot söder! Några få gräsänder fanns nere vid bron över Lagaån. Nedanför Elverket dök ett par knipor efter mat. Flera grönfinkar flög omkring i Pilparken.

Sedan kommer dagens överraskning. En skrattmås hörs skräna och vi hittar den på en lyktstolpe vid Bananbron. Måsen hade inte fått sin chokladbruna hätta än. Här hittades ytterligare en knipa, en ensam hona. Ett 20-tal björktrastar flög förbi. Ett 10-tal sidensvansar upptäcktes vid Replösa men de försvann bland hus och träd utan att vi kunde studera denna vackra fågel. Även två bofinkar flög förbi oss. Vid Järnvägsbron kunde vi studera en hungrig gärdsmyg.

Vid Koloniområdet sjöng en rödhake så nog märks att våren är på väg. En storskarv kom flygande längs ån.

Med på rundan var Leif och Anki Johansson, Anders Påhlsson, Stefan Eriksson, Bengt Andersson, Kerstin Karlsson, Lena Hjelmqvist och Krister Wahlström. Totalt såg vi 23 arter.

Nästa vandring startar den 3 april klockan 8.00 vid Salutorget. Välkomna. /Krister

 

 

 

Årsmöte 2019-02-14

 
Årsmötet gav styrelsen ansvarsfrihet och valberedningens förslag klubbades. Omval på alla poster utom kassörsposten där Gritt bett att få lämna. Ny kassör blev Eva Ek.
 
 
Rolf avtackar Gritt  Foto: Ulf Ekström

Efter "tårtkalas" bänkade vi oss igen och fick en guidning genom 250 år i västsvenska fågelfaunan med hjälp av Anders Wirdheim. Många fågelarter har försvunnit men ändå fler har tillkommit. Till stor del på grund av naturliga förändringar i landskapet  men under senare tid förändringar skapade av oss människor. Förskogning och ändrade odlingsmetoder med stordrift är de viktigast orsakerna.

Rolf tackar Anders med en akvarell  Foto: Ulf Ekström

 

Onsdagsvandring längs Lagaån 2019-02-06

Som vanligt träffades vi klockan 8 på Salutorget för vidare vandring längs Lagaån. 10 tappra skådare ställde upp denna isiga morgon då allt slask hade fryst till is.

Nere på Villagatan hörde vi en turkduva spela i närheten av Ljungbergsmuseet. I korsningen Drottninggatan/Villagatan fanns som vanligt turkduveparet med en ensam turkduva. I Pilparken dök en flock siskor upp i klibbalarna. Det mesta var grönsiskor men någon enstaka gråsiska fanns med. Här fick vi också känna på våren då en trädkrypare sjöng sin visa. Annars var det kanske gärdsmygens dag. Vi hörde ingen sjunga men vid kraftverket hittade vi en, vid Järnvägsbron ytterligare en och mitt i mellan en. Vid Koloniområdet fanns 3 smygar längs Lagaån. Sex gärdsmygar är bra, tydligen klarar de denna vinter fint. Vid elverket flög ett par sångsvanar förbi på låg höjd. Även två grågäss sågs men på betydligt högre höjd.

Matningen vid Hembygdsparken blev en besvikelse. Matarna var fulla men fåglarna var bortflugna. Det tog vi igen vid korsningen Strömgatan/Fogdegatan då en fin stenknäckhane visade upp sig. En fin avslutning innan vi återhämtade värmen inne på Storgatans kaffe.

Med på morgonvandringen var Inger  Bengtsson, Leif och Anki Johansson, Kerstin Karlsson, Göran och Eva Ek, Anders Påhlsson, Lena Hjelmqvist, Stefan Eriksson och vid pennan Krister Wahlström.

23 arter noterades under vandringen. Nästa onsdagsvandring sker den 6 mars klockan 8. Salutorget, Ljungby.

 

 

Onsdagsvandring  2019-01-02

Vad passar bättre än en onsdagsvandring efter jul- och nyårshelgerna? Vi samlades 9 tappra skådare i den något kalla och riktigt blåsiga morgonen. Klockan 8 har ännu inte solen gått upp. Morgonen var klar med månskära och en gryningsstjärna.

Som sig brukar vandrade vi ner mot Villagatan och Ljungsätersbron. Alla höll med om att det är väldigt lugnt och stilla men en koltrast och en pilfink hade vaknat. Turkduvorna som varit på plats de senaste veckorna ville dock inte visa sig. Vi fortsatte upp mot Elverket genom Pilparken men mycket lugnt. En liten flock med gråsiskor som födosökte i Lagaåns klibbalar visade sig. I flocken fanns en fin hane med rosa bröst. När vi hade kommit förbi Astradsskolan hittade Eva en sparvhök som svävade uppe i skyn. Tyvärr försvann den ganska snabbt.

Vid Replösaskolan hittade Kerstin en rödhake nere i bäcken. Leif hittade ytterligare en rödhake i en trädgård strax bredvid. Vid Ågård simmade en kniphane bland gräsänderna. 2 ringduvor flög förbi.

Vi vänder och går mot stan. Helt plötsligt flyger en flock om 14 kanadagäss och en yngre svan över oss. Svanen hinner vi inte artbestämma men den flög tyst så det bör inte varit en knölsvan. Nere vid Hembygsparken spanar vi småfåglar vid matningen i häcken. Några grönfinkar och talgoxar sågs tillsammans med kajor. Även när man letar småfåglar bör man titta upp någon gång. Helt plötsligt seglar en ung havsörn över villorna och passerar mycket snyggt rakt över våra huvuden.

Nu började fingrar och fötter bli oroväckande kalla så vi förflyttade oss ner till Storgatans kaffe där vi återhämtade värmen med en god fika. Dagens resultat blev 19 arter.

Med på rundan var Göran och Eva Ek, Anders Påhlsson, Leif och Anki Johansson, Kerstin Karlsson, Ulf Ekström, Lena Hjelmqvist och Krister Wahlström som höll i pennan.

Nästa vandring blir den 6 februari klockan 8. Samling Salutorget.    /Krister, Foto: Ulf Ekström

 

 

Första-onsdagen-i-månaden-vandring 2018-12-05

 8 tappra skådare träffades på Salutorget i Ljungby klockan 8. Vädret var lite kallt och helt klart. Fint skådarväder.

Vi började vandringen ner till Villagatan men turkduvan lyckades vi inte hitta. Men väl en förbiflygande stenknäck som visade sina vita vingband på undersidan av vingen. Kerstin hörde även sidensvans men vi lyckades inte få syn på fågeln eller fåglarna så vi vet inte hur många de var.

Vandringen fortsatte ner till Lagaån och Pilparken. 3 ringduvor satt i alarna. I ån höll en ung häger till och en storskrakshane flög förbi. Ingen strömstare nedanför kraftverket i dag heller.

Vandringen fortsatte upp mot Replösa. Fler ringduvor visade sig och 2 rödhakar letar mat. Ytterligare en rödhake hittades vid Hembygdsparken. Vid Järnvägsbron hörde Kerstin en gärdsmyg. Från Järnvägsbron upptäcktes en and upp mot Ågårdsbron. Det visade sig vara en vigghona. En bit ifrån viggen dök en kniphane flitigt.

Vi fortsatte på åns västra sida ner förbi Koloniträdgården. En liten flock med siskor hittades i alarna. Den innehöll några få gråsiskor och säkert ett 20-tal grönsiskor. Vid Hembygdsparken satt 6 grönfinkar i ett träd.

Nu började alla bli kaffesugna så färden fortsatte till Lilla Hembageriet där vi avslutade morgonvandringen i en trevlig gemenskap.   /Krister

 

 

Morgonvandring längs ån 2018-11-07

Höstens första stadsvandring skedde den 7 november. 5 morgonpigga skådare ställde upp trotts det korta varslet (1 dag). Vandringen längs Lagaåns asfalterade stigar var mycket lugn. Diset gjorde fåglarna mycket tysta. Men gräsänderna spelade och några parade sig. Kanske lite väl tidigt. En häger flög upp från åkanten. Annars var det mest blåmesar och nötväckor som stod för underhållningen. Tills det kom en duvhök vid Järnvägsbron och drog rakt över våra huvuden. Noteras bör också några rödhakar som till och med sjöng. Kaffet på Hembakeriet smakade gott efter promenaden. Nästa promenad blir den 5 december.   /Krister

 

 

Exkursion till Jättabron 2018-10-27

 

7 tappra skådare trotsade vädret med halv storm och bitvis snö. Trots vädret var fåglar på plast: sträck och uppvisning av 4 unga havsörnar.

Utförligare rapport kommer i Tetrix.  /Krister

 

Exkursion till Falsterbo och inre Skåne 2018-09-01

10 deltagare från klubben deltog i exkursionen och såg ca 40 arter.

Skådare, Aftonfalk, Ormvråk o Bivråk, Rödspov o Brushane  Foto: Ulf Ekström

 

 

Exkursion till Getterön/Morups tånge 2018-07-28

Det var 11 pigga och förväntansfulla skådare som drog iväg mot västkusten på lördagen. Vi hoppades att få se många vadare. De som var med var Göran L, Göran F, Göran E, Henrik, Bengt, Axel, Annika, Eva, Claes, Stefan och Ulf.

Första anhalten bestämdes till Ugglarp, då det under några dagar hade larmats ut en fjällpipare. Väl framme så hittades den ganska omgående och den bjöd på en väldig fin obs i strandkanten. Där noterades även sävsparv, kärrsnäppa, måsar och trutar m.fl.

Därefter styrdes kosan mot Getterön för fika och fågelskådning i en trevlig kombination. Massor med fågel på plats och då framförallt grågäss men även tranor, röd och grönbenor, gluttsnäppor, skogssnäppor och huvudattraktionen ägretthäger. Det fanns även många andra arter där. Lite synd är att när jag skriver detta två dagar efter besöket, så har det tydligen varit två sumphönor synliga vid vassgömslet, på väldigt nära håll.

Nu har klockan närmat sig middagsdags och Bengt som har bokat bord på den världsberömda pizzerian Lilla Napoli beordrar uppsittning för färd mot Falkenberg. Väl framme vid pizzerian blev det väldigt tyst vid borden så fort maten hade serverats och jag tror inte någon gick därifrån vare sig hungrig eller besviken.

Mätta och belåtna åkte vi vidare till Morups tånge med förhoppning om smalnäbbad simsnäppa som hade setts där tidigare under dagen. Dessvärre var där badare och motionärer som antagligen hade skrämt iväg den så tji fick vi som inte hade tålamod. Vissa valde att fortsatta sökandet norr om fyren och senare glatt meddelade att de fått syn på den. Vi som hade gett upp tidigare fick däremot se bl. a. toppskarv och sandlöpare.

Efter en fin dag med vackert väder så kom regnet lagom tills vi lastade in utrustningen för hemfärd. Elva timmar efter avresa var vi åter hemma igen, trötta men nöjda med ännu en trevlig utflykt.

/Ulf

Fjällpipare (Ulf), Ängspiplärka (Henrik), Gluttsnäppa (Henrik), Enkelbeckasin (Henrik)

 

Fjärilsexkursion 2018-06-15

 

Fjärilsutflykten flyttades till fredagseftermiddagen på grund av att vädret skulle bli sämre på lördagen.  Vi åkte från Ljungby vid kl 14:15 och kom åter kl 18:30. Med på exkursionen var Rolf, Göran, Eva, Ulf, Pernilla, Kerstin och Roger. Vi tittade på fjärilar utmed vägrenarna vid Lammakulla-Fagerhult-Tämmesboda- Strömma. Vi såg 17 olika arter dagfjärilar. Nedan följer en lista över de fjärilar vi såg. Antalet är lågt räknat.

Hagtornsfjäril 23

Svavelgul höfjäril  5

Vitgräsfjäril  9

Slåttergräsfjäril  3

Ängssmygare  35

Citronfjäril  2

Ängsblåvinge  3

Ljungblåvinge  1

Hedblåvinge  4

Violett blåvinge  2

Silverblåvinge  3

Skogsnätfjäril  11

Älggräspärlemorfjäril  7

Brunfläckig pärlemorfjäril  3

Myrpärlemorfjäril  1

Ängspärlemorfjäril  2

Skogspärlemorfjäril  1

/Kerstin o Roger

Bilder på fjärilar från exkursionen

Foto: Rolf Nilsson

 

 

Exkursion till Visingsö 2018-05-05

 

Start tidig morgon kl 4:30 från klubblokalen med två minibussar. Färja till Visingsö där guiden Rüdiger Kasche möter. Norr ut och efter flera stopp lunch vid Erstadkärret. Drygt 60 arter observerades och många av oss fick kryss på rödstrupig piplärka tack vare vår guide. Vi 14 skådare från klubben avslutade övistelsen på restaurang Solbacken. Längre reportage kommer i Tetrix.  /Åsa H-S

 
 
Storspov, backsvala, sånglärka, hämpling  Foto: Ulf Ekström

 

 

Exkursion till Huliesjön 2018-04-28

 

Den regniga lördagsmorgonen lockade bara 5 deltagare. 29 arter noterades, bl.a. vårfåglarna: ladusvala, hussvala, lövsångare, stare och sädesärla. / Ulla

 
 

Exkursion till Toftaholm 2018-04-07

 

Toftaholm 05.40-14.00: Till skillnad från ifjol kunde årets klubbexkursion till lokalen avnjutas i strålande väder och femtontalet deltagare kunde notera att våren äntligen kommit på allvar. Bland fåglar som sågs kan nämnas bläsgås 94 rast+60 str, spetsbergsgås 1, sädgås 32, grågås 99 str, kanadagås 176 str, vitkindad gås 4, sångsvan 84 str, knölsvan 9 str, gräsand 70, kricka 18, stjärtand 1 par, vigg 3, havsörn 4, ormvråk 56 str, glada 5, brun kärrhök 2, storskarv 32 rast+394 str, trana 1391 str, storspov 6, skogssnäppa 1, sädesärla 50, vinterhämpling 4, steglits 4, mindre hackspett hörd samt ringtrast 1 på åkrarna söder om gården.  /Jonas

 

Morgonvandring längs Lagaån 2018-04-04

Idag var vi nio personer som samlades för en vandring utmed Lagaån. Vädret var mulet och disigt med någon regnskur i början men blev efterhand bättre. SMHI hade utlovat vårvärme så vi hoppades få se lite nyanlända vårfåglar. Promenaden inleddes med 2 turkduvor vid Villagatan. Strax före Elverksbron upptäcktes 3 skogssnäppor som flög runt längs stranden och fortsatte norrut över Elverksbron. Vidare sågs 4 rörhöns mellan Elverksbron och Järnvägsbron. Strax före Järnvägsbron flög plötslig 5 skogssnäppor över oss och samtidigt sågs även en fiskgjuse. Vid kolonistugorna sågs och hördes årets första gransångare. Vid salutorget dök plötsligt  en brun kärrhök upp och försvann norrut i dimman. Vandringen avslutades med en fika på Lilla Hembageriet. När vi satt och fikade fick vi se två röda glador förbiflygande över Järnvägsparken. Det blev en väldigt lyckad vandring med flera nya vårfåglar och vi hoppas på ännu bättre uppslutning nästa gång, som blir onsdagen den 2 maj kl 8:00./ Kerstin

 

Morgonvandring längs Lagaån  2018-03-07

 

Dagens vandring var mycket lyckad. Vi samlades 11 personer för att ta en morgonvandring längs Lagaåns stränder. Jag hoppas och tror att alla tyckte det var både trevligt och givande. Fina uppvisningar av turkduvor och sidensvansar förgyllde tillvaron. Vi avslutade med en go kopp kaffe med tilltugg på Lilla Hembageriet. Där beslutade vi att fortsätta morgonvandringarna. Nästa vandring blir onsdagen den 4 april klockan 08:00.   /Krister

 

 Exkursion Tosteberga 2018-02-24.

 Sex pigga fågelskådare samlades kl 05.30 utanför klubblokalen för avresa till Tosteberga. Efter knappt 2 timmars rattande av Ulf, var vi framme i hamnen. Där Hans-Gösta, Conny, Göran och Eva mötte upp. Där satt 4 havsörnar direkt och väntade på oss. I vattnet låg det många doppingar, skrakar m.m. Därefter gick resan till Tosteberga ängar, där fick vi se 1 stare och många gäss. Där avnjöts en medhavd lunch i solen och vinden. Efter tack o farväl till våra guider Hans- Gösta och Conny gick resan vidare till Vattenriket i Kristianstad. Där fick vi se 2 uttrar på nära håll och några vattenfåglar. Under dagen såg vi i sammanlagt 47 olika arter. Med andra ord en lyckad dag.

Bussresenärerna var:  Ulf E, Göran F, Claes F, Krister W, Anders H, Bengt A.    /Bengt A

     

Havsörn, Röd glada, utter, sädgäss  Foton: Ulf Ekström

 

 

Föreläsning med Thomas Alerstam 8 februari 2018

Thomas berättade om sin forskning vid Lunds Universitet om "Möten med flyttfåglar i fält och i forskningen" och tog exempel från simsnäppor, falkar och törnskator. En mycket spännande redovisning av olika metoder att följa fåglarnas flyttning. Numera används satellitföljning av större fåglar med fastsatt sändare som sänder via satellit till forskarens dator. Flykten registreras i realtid och med en precision på 10- 20 m. På mindre fåglar kan inte den tunga sändaren användas utan man använder Ljuspositionsmätare. Ljusmängden som funktion av tiden  lagras i mätaren och när fågeln efter sin flyttning kommer tillbaka måste den fångas så att informationen kan avläsas.  /Rolf

 

Vinterfågelrally 3 februari 2018

Resultat:

       1. Lag-avulin (Roger, Kerstin, Göran, Margareta) 47 arter.
2. Storgatan (Bernt, Krister, Fredrik, Tomas) 44 arter
3. Götes (Lars, Kent, Jens, Göran) 41 arter.
 4. Gröngölingarna (Bengt, Anders, Ulf, Lars) 39 arter.
5. Kånna (Leif, Claes, Anders, Henrik) 38 arter.
6 SEGA laget (Stefan Eva, Göran, Annica) 31 arter.

Sammanlagt såg vi 58 olika arter. Bl a sågs: Spetsbergsgås, bläsgås, sädgås, Röd glada, Havsörn, skogsduva, turkduva, kungsfiskare, strömstare, dubbeltrast, steglits, större korsnäbb, stenknäck.   /Roger