Hökuggla

Hulieskog 2012-10-11

Anders Pålsson upptäckte på morgonen en hökuggla från Hulietornet och återfann den sedan vid Hulieskog. Jonas Stark larmade ut den på BMS vid lunchtid då han och Roger Karlsson konstaterat att den fanns kvar. Jag och Silva körde iväg och efter vägbeskrivning från Jonas fann vi Roger (som återkommit efter välbehövligt födointag) spanande efter ugglan som nu hunnit flyga. En kille från Rydaholm kom också till platsen och lyckades få se Hökugglan långt borta.

Hökugglan satt i torrfuran uppvaktad av en större hackspett. Inget vidare fotoläge. Roger tog bilen för att ev hitta någon sätt att komma närmare och efter 5 min fick vi telefon att han nu hittat en liten skogsväg och var knappt 50 m från ugglan. Vi rusade in i bilarna och for efter.

Nu var vi mycket närmare men vi hade motljus. (Vi fotografer är aldrig riktigt nöjda). Som indianer tog vi oss ut i "bushen" för en kringgående rörelse.

Nu kunde vi se ugglan mycket bättre men den satt ju för högt. Medan vi viskande avlossade våra kameror och småsvor över höjden tog ugglan satts...

och flög över oss och satte sig i en mindre gran. Sakta smög vi oss framåt i granplanteringen.

Och där satt den i solen och spanade efter gnagare. Vi var nog för stora. Äntligen nöjda tog vi oss tillbaka till bilarna.

Man säger ibland att ugglor har ögon i nacken och med lite fantasi så har denna det.  /Rolf