Bilder på hemsidan 10 dec 2016

Nu går vi över till större bildformat. Bilderna blir max 1200 pixlar breda och 1000 pixlar höga.

Det är bara att njuta    /Rolf

 

Havsfågelskådning

Är du intresserad av att skåda havsfåglar när det blåser kraftiga västvindar.  Det gäller att hitta rätt platser och bra lä utefter västkutsen. Och varför inte samåka. Det går inte att planera långt i förväg utan det är väderrapporten som får styra.

Kontakta Roger för närmare information.

Bildvisning på Garvaren 27 okt 2016

Ca 40 personer kom för att lyssna på Johannes Rydströms föreläsning med bilder från Hornöya och Varangerhalvön. Bilder med Naturfotografkvalitet visade snöiga klippor och mängder med sillgrisslor, tordmular, toppskarvar och lunnefåglar. Närbilder på jaktfalk och alfågel kryddade det hela.   /Rolf

Foto: Rolf Nilsson

 

Halkskydd till trappa Hulietornet okt 2016

Anders och Bengt har monterat de halkskydd som Gritt ordnat. Så nu kan vi med större säkerhet komma upp i vårt nymålade fågeltorn vid Huliesjön. Det är värt ett besök !   /Rolf

               

Foto: Anders Holmberg                                                          Gritt Madsen

Exkursion till Grötvik 17 sept 2016

Sex medlemmar åkte till Grötvik Halmstad där en sjunde mötte upp vid Ringmärkardungen. Vädret var i det närmaste perfekt med ostlig vind, sol och värme. Göran Lindh välkomnade oss och visade oss tillrätta.

Tanken var att se småfågelsträck på morgonen och rovfågelsträck på förmiddagen. Mängder med tättingar flög över våra huvuden  och en hel del rovfåglar passerade.

En stor bonus var att vi fick se ringmärkning i dungen. Vi fick turas om att släppa iväg småfåglarna, dagens art var järnsparv.

Svarthätta hona, kungsfågel, rödhake.    Foton: Ulf Ekström

Efter Grötvik åkte vi till Larssons våtmark som blivit torrmark och vidare till Påarp där vi avslutade exkursionen.

Totalt sågs 52 arter med brun glada som topp.   /Stefan Eriksson

 

Exkursion till Falsterbo 3 sept 2016

8 tappra, men lyckligtvis ej förtappade, själar samlades utanför klubblokalen i lördags morse. Vi äntrade en för tillfället inhyrd VW Caravelle av senaste modell och styrde genom regntunga skyar söderut. Målet var norra Europas bästa lokal för att skåda sträckande rovfågel, Falsterbokanalen. När vi anlände var förhållandena optimala; varmt, soligt och en lätt bris från väster. Armadorna med sträckande bivråkar lät inte heller vänta på sig, som mest räknade vi in ett 90-tal i en och samma skruv.

Foto:  Gigi Sandström

När sträcket mattades av fram mot eftermiddagen stod Falsterbo Bird Show på programmet, ornitologernas eget Kiviks Marknad, med mycket att bese, mat&dryck och klubbens specialsektion för ölprovning försatt inte tillfället.

Vi andra upplevde dagens clou, en adult stäpphökshanne som hade flyguppvisning rakt över taket på Naturum.

Bivråkar  Foto: Henrik Strandberg

Hemresan var sponsrad av tidningen Auto, Motor&Sport, syftet var att testa Caravellens höghastighetskomfort som fick högsta betyg, vissa hann knappt blunda förrän vi var hemma och så var den resan slut.

/Claes Fohlman

Fiskgjuse  Foto: Ulf Ekström

Sparvhök  Foto: Ulf Ekström

Bengt kunde räkna in: Sparvhök, Tornfalk, Grågås, Kråka, Ringduva, Råka, Fasan, Kaja, Skata, Fiskmås, Brun kärrhök, Tofsvipa, Hussvala, Havstrut, Gräsand, Sädesärla, Fiskgjuse, Bivråk i enorma flockar på över 90 stycken, Storskarv, Vitkindad gås, Kentsk tärna, Lärkfalk, Ormvråk, Storlom, Stjärtand, Tornseglare, Stenfalk, Stäpphök, Skrattmås, Forsärla, Ladusvala, Gråtrut, Knölsvan, Röd glada, Stare.

 

Stort underhåll på vårt fågeltorn vid Huliesjön 2016

Under tiden 28/7 till 11/8 har ett tiotal klubbmedlemmar under ledning av Kerstin och Roger gjort ett jättejobb med rengöring, målning och inoljning av fågeltornet och vedboden. Totalt 126 timmars ideellt arbete och bidrag från Sparbanksstiftelsen Kronan till material och hyra av lift har tornet fräschats upp och är nu redo för ytterligare många års skådande av klubbmedlemmar och allmänhet. Stort tack till alla som jobbat samt Sparbanksstiftelsen Kronan.

Saxat från OBS-boken vid två tillfällen:

160802 Huliesjön
Fågeltornet vid Huliesjön är avstängt för målning den här veckan. Vi började i söndags med tvätt av väggarna inuti kuren och maskering av lister. I måndags tvättade vi bort alger på räcket runt plattformen och inhandlade färg o dyl. Idag tisdag gjordes mycket arbete vid tornet av sju av klubbens medlemmar (Leif, Ulf, Claes, Anders P. Anders C. Kerstin , Roger). Idag arbetade vi med att skura bort alger på bärande delar, trapp ,plattform, bord och bänkar. Vi målade kurens väggar inuti. Vi rensade även bort skräp och gammal ved runt vedboden. Nämnas kan att det bars nog mellan 50 och 75 spannar vatten från ån till tornet.Vi fortsätter med lite målning i morgon. På torsdag har vi tänkt måla tornets kur på utsidan och olja in stolpar och dyligt. Vill du vara med och rusta upp tornet på torsdag så hör av dig till Roger tel 070 6027190. Under arbetet idag underhölls vi av 5 gluttsnäppor som flög omkring och ropade ljudligt vid flera tillfällen
.

160805 Huliesjön
Nu börjar tornet vid Huliesjön bli klart. Kerstin, Henrik och jag var uppe idag gjorde det sista. Nu är det bara lite finlir kvar. I går gjordes det ett jättearbete Vi var sju stycken (Henrik, Leif, Ulf, Claes, Anders P. Kerstin och Roger)som målade ytterväggarna och oljade in stolparna, målade golvet inuti tornet och målade om vedboden. .Nu låter vi all färg torka och öppnar tornet igen på måndag.

Till arbetet fick vi hyra en lift med dieselmotor som kunde köra från vägen ner till tornet. Med millimeterpassning på den smala vägen styrde Ulf den stora liften den långa vägen till tornet.

Foto:  Ulf Ekström

 

 

Lappuggla i Ljungby kommun juni 2016

 

Exkursion till Öland 21-22 maj

Med två minibussar for 13 entusiastiska fågelskådare mot Öland och vid Beijershamn mötte Eva o Göran Ek och alla skådade sedan  fågel, blommor och natur under två soliga dagar. Läs Åsa Lindéns reseskildring. I bild kan du via Ulf Ekströms bilder uppleva några av "skådebröden". Bild 1   Bild 2   Bild 3   Bild 4  Ulla Sjöö såg till att det antecknades 95 kryss samt några extrakryss.

 

Exkursion till Horsnäsamossen 23 april 2016

12 morgonpigga skådare samlades 05.30 vid klubblokalen och under ledning av Stefan tog sig till Horsnäsamossen där Jan väntade. En härlig, solig och nästan vindstilla morgon med några minusgrader gav fint resultat. Orrspel med 17 tuppar, 2 ljungpipare och 3 storspovar på mossen. Dessutom tornfalk 1, trädpiplärka 2, järnsparv 2, lövsångare 1 och råka 1. /Rolf

Spelande orrar på Horsnäsamossen fotograferade från gömslet två dar tidigare av Conny Christensen

 

Årets första exkursion blev till Södra Ljunga 5 mars 2016

Till vår ordinarie exkursion bjöd vi, via Turistbyrån, in allmänheten att delta. Vi fick 12 "gäster" som gjorde sällskap med 11 från klubben. Roger och Kerstin ledde exkursionen. Det var ett grått och tråkigt väder vilket säkert bidrog till att det inte var så mycket fågel i luften. Vi såg bl a 30 sädgäss, 12 storskarvar, 6 krickor, 1 glada,1 duvhök och mycket rastande grågäss och kanadagäss. 2 trädkrypare visade sig fint. Ca 50 tofsvipor rastade vid Sommarsäte.   /Roger

Foto: Ulf Ekström

 

Vinterfågelrallyt 6 februari2016

Resultat:
1. Lag-avulin (Kerstin, Margareta, Göran, Roger) 50 arter
2. Storgatan (Krister, Bernt, Fredrik) 41 arter
3. Kånna (Henrik, Viktor, Claes, Leif, Anders) 40 arter
4. Götes (Lars, Jens, Kent) 35 arter.
sammanlagt såg 61 olika arter.
Bl a spetsbergsgås, bläsgås, brunand, orre, glada, havsörn, tofsvipa, ringduva, turkduva, sparvuggla, sidensvans, strömstare, varfågel, stare, bofink, bergfink, stenknäck, mindre korsnäbb  /Roger