Celebert besök i Hembygdsparken 5 nov 2011

Lördag 5 nov hittade Roger under Smålandsrallyt en Mandarinand, en vacker hane, i Lagaån. Den höll till vid bron mot Astradskolan. Roger larmade och några medlemmar fick chansen att se anden som simmade lugnt bland gräsänderna och med god aptit tog åt sig av brödbitarna som vänliga människor hade med sig. Eftersök på söndagen och måndagen gav inget.

Se under länken: Mandarinand

 

 

Studiecirkeln "Fotografering och bildbehandling"

Hade upptakt 20 okt med 11 deltagare. Nästa gång 3 nov.

 

Föreläsning i Växjö 27 okt 2011

KOF har erbjudits att delta i arrangerandet av en föreläsning om
flyttfåglar. Den är i Växjö 27 oktober.    Läs under Fågelflyttning utan gränser

 

Studiecirkel "Fotografering och bildbehandling"

Välkommen att diskutera och utbyta erfarenheter kring digitalfotografering av fåglar och natur samt efterbearbetning av bilderna i Photoshop. Vi träffas 5 torsdagkvällar kl 18:30 i klubblokalen. I höst blir det 20 okt och 3 nov med fototeknik och sedan under jan-feb 3 kvällar om bildbehandling.

Anmäl dig till Rolf  037212805@telia.com

 

Mycket korsnäbbar i augusti 2011

Bändelkorsnäbb.

I Svensk fågelatlas kan man läsa att bändelkorsnäbben förekommer inom två från varandra helt isolerade taigaområden: ett från Finland österut genom Ryssland genom de mellersta delarna av Sibirien till Stillahavskusten och ett i Nordamerika från Alaska till Newfoundland. I Sverige häckar den sparsamt. Normalt övervintrar bändelkorsnäbben inom Rysslands gränser, men med någorlunda regelbundna intervaller - ungefär var sjunde år - uppträder arten i samband med år med födobrist i Ryssland invasionsaktigt i nordvästra Europa.                                                                                                                                                                                                                       2011 är ett sådant år då det setts många bändelkorsnäbbar i södra Sverige. Här i Ljungby kommun observerade Jonas Starck den första bändelkorsnäbben den 29 juli vid Jättabron. Därefter har det observerats bändelkorsnäbbar vid 11 olika tillfällen på 9 olika lokaler. De senaste dagarna har det setts flera bändelkorsnäbbar vid ett lärkträdsbestånd i Hallarp tillsammans med en större flock mindre korsnäbbar. Senast idag (17/8) sågs där 1 hona och en ungfågel.

Se bilder under Korsnäbbar      /Roger

 

 

Tjockfot i Klövaryd 7 juli 2011

Sällsyntheterna duggar tätt i år. Efter Ägretthäger, Lundsångare, Flodsångare och Vita storkar dök en Tjockfot upp inom kommungränsen. Leif Klinteroth från Falkenberg som inventerar markerna inför vindkraftsbygge i Klövaryd fick en Tjockfot framför bilen. Tjockfoten flög över till en hästhage och inventeraren kontaktade Roger och sedan var telefonerna igång. Det är första gången en Tjockfot noterats i Ljungby kommun och i Kronobergs län. Den upptäcktes ca 11:00 den var kvar hela kvällen.

Se bilder under Tjockfot      /Rolf

Vit stork i Kånna 15 juni 2011

De båda storkarna som igår befann sig i Berghem återfanns idag i Kånna. De födosökte på åkern efter traktorn som vände hö.

Se bilder under Vitstork2      /Rolf

 

Vit stork i Berghem 14 juni 2011

Ett storkpar upptäcktes på Berghem Södergård tidigt på morgonen. Då satt en vit stork på ladugårdstaket. (Vad det kunde betyda ?)

På åkern födosökte ytterligare en vit stork. Under dagen gick sedan storkarna runt på olika åkertegar. Arbetet på gården fortsatte under dagen utan att storkarna blev skrämda. Man hämtade till och med en höbal med traktorn bara något tiotal meter från storkarna. Vid fyratiden var storkarna fortfarande kvar och jag kunde smyga fram bakom några höbalar 50-60 m från storkarna och ta lite bilder.  

Se bilder under Vitstork.           /Rolf

 

Exkursion till Toftaholm 5 juni 2011

Årets sista exkursion tillsammans med Turistbyrån gick till Vidöstern och Toftaholm.

Deltagarna bjöds på en strålande morgon med en vandring bland de urgamla ekarna. Direkt kom 2 glador och visade upp sig på nära håll och de fick snart sällskap av 2 ormvråkar. Tillsammans visade de upp sig med termik och luftakrobatik. Lövsångare och gransångare försökte göra sig hörda bland alla de starungar som tiggde mat.

Nere vid Vidöstern strandkant kom lärkfalk och fiskgjuse samt i slutet på förmiddagen den verkliga godbiten - 4 st svarttärnor. Totalt sågs 26 arter. Jonas guidade med visst bistånd av Claes och Rolf.  /Rolf

 

Lundsångare i Tannåker 3 juni 2011

En mycket sällsynt gäst dök i fredags upp i en bokskog i Tannåker. För första gången någonsin visade sig en Lundsångare inom Ljungby kommuns gränser. Även i länet är denna sångare en sällan sedd gäst. Det var åttonde gången den sågs i Kronobergs län.
 
I fredags morse körde Jonas Starck sakta genom bokskogen för att lyssna efter Mindre flugsnappare. Han fick då höra en för dessa trakter mycket ovanlig sång. En Lundsångare sjöng för full hals och flög runt i trädtopparna. Jonas larmade då ut Lundsångaren och traktens fågelskådare började samlas. Det var svårt att se fågeln men sången var det inget fel på. Skådarna kunde också njuta av den Mindre flugsnapparen som höll till i samma bokbestånd.
Även under lördagen var Lundsångaren kvar på samma ställe och undertecknad kunde få en bild på den svårsedda.  /Rolf

 

Exkursion till Ljungasjön 12 maj 2011


Efter en regnskur (efter flera veckors solsken)  blev det en fin kväll med många deltagare och många obsar: T ex. rödbena, grönbena, brushane, drillsnäppa, tofsvipa, glada, duvhök, trana, gråhäger, kricka, gräsand, grågås, kanadagås, svarthätta, sävsångare, ladusvala - Jan P var den förste att upptäcka en tornseglare.
Några tappra stannade till skymningen och vandrade ut på fälten för att höra dubbelbeckasinens spel, men utan resultat - bara några morkullor och buskskvätta.    /Rolf

 

Exkursion till Målaskogsberg 1 maj 2011

Änne ett lyckat samarbete med Turistbyrån. 15 nyfikna deltagare använda denna soliga majmorgon till en vandring på stigarna i Målaskogsbergs naturreservat. Vi fick under Kristers ledning se växter och se och höra skogens vårfåglar. Blåsipporna var överblommade men vi fick lära oss att urskilja rara växter som vätteros, tandrot, ormört, trollduva och andmat bland den gröna matta som täcker marken under bl.a. avenbok. Fågelsången följde oss under vandringen med lövsångare, grönsångare, gärdsmyg, svarthätta, koltrast, dubbeltrast och ringduva.  Då och då kunde vi också se dessa små fåglar. Nere bland hagarna fanns även trädpiplärka och svartvit flugsnappare. Claes översatte åt de tyska deltagarna.   /Rolf

 

Exkursion till Luberydsmossen 28 april 2011

Ett glatt gäng på 12 personer under ledning av Agne använde den underbara torsdagskvällen till en vandring på östra sidan av mossen. Vi startade vid Ivars kyrka och följde den markerade stigen i naturreservatet. Vi besteg flera bergsknallar och kunde njuta av den fina utsikten. I reservatet ligger de nedblåsta träden efter stormarna kvar och Agne tog fram luppen och visade oss gammelgranlav och för blotta ögat såg vi klibbticka och grå tagellav. Vi lyssnade på sången från gulsparv, järnsparv, rödhake lövsångare, bofink, gärdsmyg, kungsfågel, koltrast, taltrast och grönsiska och såg skrattmåsar flyga över. Dessutom spillning från orre. När vi körde hemåt på den lilla grusvägen fick vi en orrhöna några meter framför bilen. Hon promenerade lugnt 50 meter längs vägen med kolonnen bilar efter sig innan hon flög in i skogen. Strax därefter fick vi bromsa in då två vuxna vildsvin med en stor flock smågrisar korsade vägen.   /Rolf

 

Ägretthäger i Huliesjön 23 april 2011

Påskaftonen kommer larmet om Ägretthäger i Huliesjön. Det är tredje gången denna vita häger har skådats i Ljungby kommun.  På bilden tillsammans med gråhäger. Foto:Lars Jonasson  /Rolf

 

Lyckad långfredagsexkursion till Gölsjömyren 22 april 2011

 

När morgonen ljusnade träffades 26 morgonpigga kl 05:30 utanför Turistbyrån för att med 3 guider från Ljungby fågelklubb (Krister, Claes, Rolf) åka ut till Gölsjömyren. Dimman låg tät över Bräkentorpsjön och utmed den lilla vägen till Gölsjömyren sågs totalt 10 älgar fördelade på olika grupper. Redan vid parkeringen hördes orrarnas spel och framme vid myren kunde deltagarna under två timmars tid lyssna och via kikare se 7 orrtuppar spela och flyga kring i sin uppvaktning av 1 höna. Dimman lättade snabbt och solen började värma de intresserade skådarna. En brun kärrhök svepte på tysta vingar över myren medan lövsångare, taltrast, koltrast, gärdsmyg och rödhake underhöll med sin sång. En underbar morgon och en fin start på påskhelgen.

 

Donationsgatans dagis 28 mars 2011

Vi vill sprida information om fåglar och Rolf visar ett bildspel om "Fåglar i vår närhet". Informationen erbjuds föreningar och skolor.

Nu har turen kommit till Donationsgatans förskola som idag och på onsdag får höra om talgoxar och andra vanliga fåglar.

På fredag informeras åk 5-6 på Torpaskolan. Och veckan därpå Kungshögsskolan åk 5.

Mars 2011

Som ni kanske redan uppmärksammat har vi börjat ett samarbete med Smålänningen. Vi skickar bild och text kring aktuella fågelhändelser. De publicerar med fotografens namn samt Ljungby fågelklubb

/Rolf