Älgar i stan 2010-12-08

Det är inte bara rådjur som blivit hemtama i våra villaområden. Även älgar söker föda i trädgårdar och parkområden.

En skadad älgko med kalv har under någon vecka uppehållit sig i Folkparksområdet.

Se under "Älgjakt"

Älgar i jakttid, nov 2010

Lite bilder på älgar se "Älgtider"

 

 

Smålandsrally 6-7 nov 2010

Klubben deltog i rallyt för tolfte gången i tävlingen, där det gäller att se så många arter som möjligt inom sitt verksamhetsområde. I år var det 20 klubbar från hela Småland som deltog och totalt var det 258 skådare ute i markerna den här helgen.

I vår klubb var det 15 medlemmar som rapporterade in vad de sett under helgen. En del av oss var ute hela helgen medan andra var ute delar av helgen. Före tävlingen var det som vanligt en del planeringsarbete. Det gällde att ha så bra täckning som möjligt på våra bästa lokaler. Vi har lyckats väldigt bra tidigare år och alltid varit bland de sex bästa lagen. I år misstänkte vi dock att vi skulle få en sämre placering, då flera arter vi brukar få inte hade observerats den sista veckan.

Efter lördagens skådning var vi några som samlades i klubblokalen för att gå igenom dagens resultat. Vi hade sett 87 olika arter under tävlingens första dag, vilket bara var en art sämre än förra årets första dag. Efter genomgången gick vi till Thairestaurangen för en välförtjänt måltid.

Under söndagen såg vi ytterligare 10 arter, vilket innebar att vi fick ihop hela 97 arter. Av de arter vi såg under helgen kan nämnas: sädgås, bläsand, kricka, stjärtand, vigg, salskrake, småskrake, järpe, tjäder, storlom, havsörn, blå kärrhök, fjällvråk, fiskgjuse, rörhöna, sothöna, trana, turkduva, sparvuggla, kungsfiskare, mindre hackspett, trädlärka, forsärla, sädesärla, dubbeltrast, svarthätta, skäggmes, nötkråka, steglits, vinterhämpling, stenknäck och snösparv.

Sammanlagt sågs det 149 arter i hela Småland. Förutom våra egna observationer kan följande arter nämnas: lärkfalk, bredstjärtad labb, skärsnäppa, sillgrissla, berglärka, ringtrast, snösiska och tallbit. Bland sena arter kan nämnas fiskgjuse, glada och trana (hos hela 9 klubbar), kärrsnäppa, myrspov, storspov, dvärgmås, sädesärla, svarthätta och gransångare.

Resultat:

1        Kalmar OF                  118

2        Jönköpings FK              113

3        Tjust OF                   102

4        Oskarshamnsbygdens FK      100

5        Ljungby Fågelklubb         97

5        Västbo FK                           97

7        Höglandet (Ane/Eks/Tra)    92

8        FK Hultsfred               87

9        Växjö FK                            84

10       Värnamo OF                 83

11       Markaryds FK               80

11       Skillingaryd/Vaggeryds OK  80

13       Tingsryds FK               79

14       Alvesta                    78

15       Uppvidinge FK              75

16       Nässjö OK                           72

17       Vetlanda OK                68

18       Nybro-Emmaboda FK          56

Klubbens resultat under 12 år

1999     84  arter                  6:a

2000     98  arter                  5:a

2001     96  arter                  3:a

2002     97  arter                  5:a

2003     91  arter                  6:a

2004     94  arter                  4:a

2005     90  arter                  5:a

2006     94  arter                  4:a

2007     99  arter                  3:a

2008     104 arter                  4:a

2009     99  arter                  5:a

2010     97  arter                  5:a

 

Lördagen bjöd på omväxlande väderlek, uppehåll till klockan 10.00 och därefter skurar under ett par timmar. Under söndagen var det fint väder och vindstilla med ett par minusgrader under morgonen.

Ett stort tack till alla som hjälpte till under rallyt. Tack vare att så många rapporterar in sina observationer, kan vi visa upp ett fint resultat år efter år.

Roger Karlsson

KOF:s sammanställning ser du under C3 Allhelgonarallyt.

 

Exkursion till Falsterbo 4 – 5 sept 2010

På morgonen den 4 september startade två bilar innehållande sju skådare med destination Falsterbo. Gritt, Krister, Agne och Claes i den ena bilen och Anders C, Roger och Kerstin i den andra.

Först togs en liten omväg till något som kallades Barsebäcks mosse. En liten sänka, som med tanke på växtligheten, såg lite sankare ut än den omgivande åkermarken. Inte mycket till mosse men den hyste för tillfället en svartpannad törnskata. Efter en stunds spanande dök den upp och visade sig mycket fint.

Nu hägrade Annas Café och därför bröt vi upp och fortsatte färden mot Falsterbo. Efter cirka 10 minuter kom ett larm om misstänkt ormörn vid Barsebäcks mosse. Vi fortsatte dock färden och tänkte att om det var en ormörn så dyker den nog upp vid kanalen.

Efter fika på Annas drog vi till Lotsvillan och betalade hyran och packade in våra grejer. Vinden var ostlig, varför vi beslöt oss för att åka till en plats öster om rondellen. Vi hann dock se en stängshök på långt håll innan vi for.

Sträcket var dåligt men fåglarna som sågs visade upp sig nära och på låg höjd. Flera lärk- och tornfalkar höll till på ängen framför oss. En blå kärrhök, 2 bruna kärrhökar och 1 stängshök sågs. Även den här gången var stängshöken för långt borta för att kunna artbestämmas. I övrigt sågs 7 glador, 3 ormvråkar, 5 bivråkar, 15 sparvhökar, 1 fiskgjuse, 1 ung pilgrimsfalk och 1 duvhök. Vi intog dagens andra fika i det sköna höstvädret och plockade lite björnbär till kvällen.

Så var det dags att åka till helgens dragplåster ”Falsterbo Bird Show”. Utställningen hade flyttats från Ljungen till hästhoppningsarenan för att ge plats för fler utställare och bättre parkeringsmöjligheter. Så många fler utställare var det inte men ett stort tält med mat och öl fanns på platsen. Tyvärr var maten slut när vi kom dit så vi fick nöja oss med varsin öl. Tre lärkfalkar höll till i utställningsområdet och sparvhökssträcket kom igång lite på eftermiddagen. Så lite fanns att titta på för besökande skådare. Ur sträcksynpunkt var dock platsen klart sämre än Ljungen.

Vid fyratiden bröt vi upp för att åka till Höllviken och äta middag. Denna intogs på Sankta Lucia, där maten som vanligt var bra. Krister, Agne och Claes bestämde sig för en promenad tillbaka till Lotsvillan. Resten tog bilarna tillbaka och letade bärnsten utmed stranden med ganska magert resultat. Därefter åt vi glass och björnbär. Vid niotiden dök promenadgänget upp, strax innan vi tänkt efterlysa dem. Promenaden måste ha varit både lång och törstbefrämjande.

På söndagsmorgonen åkte Gritt, Krister och Claes ner till Nabben. Agne kände sig vissen och tog en ordentlig sovmorgon. Kanske var det promenaden som tog ut sin rätt. Vi andra städade och började skådningen vid Lotsvillan. Sträcket var inte heller denna dag något att imponeras av. Nämnas kan dock 42 sparvhökar, 3 bruna kärrhökar, 4 lärkfalkar och 1 havsörn.

Strax före klockan 12, bestämde vi oss för att dra in mot Näsbyholm. Vi hittade en fin utsiktsplats vid Havgårdssjön, där vi gjorde vårt första stopp. Här sågs 3 havsörnar, 2 bruna kärrhökar, 2 tornfalkar, 5 ormvråkar, 4 glador, 3 sparvhökar och 1 lärkfalk. En brun glada hittades också och kunde beskådas under ganska lång tid.

Därefter gick färden mot Näsbyholm. Fyra havsörnar höll till i området och visade upp sig fint tillsammans i en skruv. Här fanns också 4 stationära lärkfalkar som jagade sländor. I övrigt var det ganska tomt på rovfågel och något sträck var det inte tal om. Vi bröt upp vid fyratiden för att bege oss mot Ljungby. På en åker strax efter Harlösa stod 18 glador och 2 ormvråkar. En ganska imponerande syn. Exkursionen avslutades med en god och billig middag på Bosjöklosters golfrestaurang.

Trots dåligt sträck, var det nog ändå sju ganska nöjda skådare som återvände till hemmamarkerna vid sjutiden på söndagskvällen.

Kerstin Karlsson

 

 

Fjällgås vid Toftaholm 27 sept 2010

Jonas Starck upptäckte en fjällgås vid Toftaholm och fick hjälp Av Lars Pettersson att dokumentera. Se Fjällgås

 

Fågelvänner räddar liv 13 sept 2010

Även en liten kaja är värd stor räddningsinsats.

Läs en liten historia på Fågelvänner   /Rolf

 

 

Blåkråka på besök 21 aug 2010

21 Augusti kom en blåkråka på besök i grannkommunen, 3 km från vår kommungräns, så den kan nästan räknas.

Många klubbmedlemmar fanns på plats under de två, ev 3, dagar blåkråkan visade upp sig. Den var inte speciellt skygg utan vilade på eltrådar och staketstolpar mellan insektsjakterna.   Se  blåkråka.     /Rolf

 

Tidig morgon vid Huliesjön juli 2010

När dimman lättar en tidig morgon får man belöning och saknar inte sin sovmorgon.

Hans-Gösta Pettersson har under några julimorgnar tagit bilderna

Se  huliemorgon.

 

Mindre strandpipare juni 2010

På flera ställen i kommunen har mindre strandpipare häckat och fått ut ungar.

Läs en liten historia på Mindre strandpipare.

 

Hornugglor juni 2010

Under juni månad har Conny Christensen haft hornugglor som fått ungar i närheten av sin sommarstuga i Hölminge

Bilder på hornugglorna finns på Bildarkivet

 

Studiecirkel avslutas 11 maj 2010

Efter 3 intensiva kvällar med teoripluggande inomhus befästes artkunnandet genom exkursion till Södra Ljunga/Lillsjön (med bl.a. glador och rödbenor samt enkel- och dvärgbeckasinspel och morkullesträck), Huliesjön (med  bl.a. drillsnäppa, skogssnäppa,  skäggdopping, storskrake och brun kärrhök) och som avslutning Trönninge ängar samt Påarp.

Efter småregn på vägen till Halmstad möttes vi av strålande sol och vindstilla. Skådningen började från gömslet vid Trönninge ängar (med bl.a. 2 drillsnäppor i vacker kvällssol på en sten nära gömslet samt brunand, skedand, skärfläcka, storspov, gravand, sävsparv och sjungande rörsångare) och fortsatte sedan med en fantastisk solnedgång vid Påarp. (med bl.a. småsnäppa, småtärna, hämpling, ejder och sjöorre)

Tack Roger för en givande kurs. Nu är vi 10 deltagare som är redo att på egen hand utforska fågelmarkerna.

/Rolf

Exkursion till Draven 2 april 2010.

Klockan åtta samlades 5 av klubbens medlemmar (Roger, Kerstin, Rolf , Gritt och Tove) vid klubblokalen för en resa till Draven. Utmed vägen plockade vi även upp Dan, som också skulle delta. Vid Fridnästornet anslöt sig Jenny och Erik från Jönköping, som ringt kvällen innan och ville var med.

Det var lite oroväckande moln i början av exkursionen men efter hand klarnade det upp och blev riktigt fint väder.

Det blev en väldigt lyckad dag med många fina observationer. Under så gott som hela tiden hade vi två till tre havsörnar som patrullerade området. Dagens stora överraskning var den bruna glada som plötsligt dök upp på låg höjd och riktigt nära tornet. Den drog sedan sakta österut. Dessförinnan hade vi även sett en pilgrimsfalk snabbt dra norrut.

Övriga rovfåglar som observerades var 3 – 4 fiskgjusar, 1 blå och 1 brun kärrhökshona, 2 röda glador, 2 sparvhökar och minst 4 ormvråkar. Det fanns även ganska många änder i sjön, framförallt gräsand och kricka. Av de lite mer ovanliga kan nämnas 3 par skedänder, 1 par stjärtänder, 1 par salskrakar, ca 10 viggar, ca 20 bläsänder, 2 brunandshannar, 6 storskrakar och några knipor. Klockan 11.40 kom 18 mindre sångsvanar och sträckte mot öster. I övrigt kan nämnas 2 gransångare, mindre hackspett och 1 storskarv som gjorde ett misslyckat försök att svälja ner en stor fisk som såg ut som en sutare.

Under hemresan sågs en fjällvråk vid Svanaholm.

Roger - Rolf

Fågelbordstävling

Under tiden 14 nov 2009 – 14 mars 2010 har 6 av klubbens medlemmar noterat hur många olika arter man sett vid sitt fågelbord. Som vanligt blev det en jämn tävling. Bland de olika arter som setts kan nämnas: Trädkrypare, Gärdsmyg, rödhake, stjärtmes, stenknäck, stare, steglits, mindre hackspett, järnsparv, ringduva och sparvhök.

Resultat:

1:a      Rolf Nilsson               31

2:a      Lars Jonasson              28

3:a      Leif Johansson             23

3:a      Jeanette Roos Andersson    23

5:a      Kent Karlsson              18

5:a      Ragnar Åberg               18

        

Vi fortsätter även den här vintern med den här tävlingen och hoppas att fler medlemmar ställer upp. Under tiden 14 nov 2010 – 13 mars 2011 noterar ni alla arter ni ser vid ert fågelbord och skickar in resultatet till Roger.

 

Möte med tjäder 15 mars 2010

En spelgalen tjädertupp har hela vintern och vårvintern "uppvaktat" allt och alla som kommit för nära.

Se bilder under  Tjäder

 

Fågelklubbens vinterfågelrally 6 feb 2010

 

3 lag deltog. Sammanlagt sågs det 50 olika arter. Bl a sågs: knölsvan, sångsvan, fasan, rördrom, sparvhök, ormvråk, ringduva, turkduva, forsärla, sidensvans, strömstare, rödhake, rödvingetrast, talltita, tofsmes, svartmes, trädkrypare, nötkråka, bofink, bergfink, gråsiska, grönsiska, mindre korsnäbb, stenknäck och sävsparv.
resultat:
1. Götes (Jens, Lars, Kent) 41 arter
2. Lag-avulin (Kerstin, Margareta, Göran, Roger) 40 arter
3. Lagavallen (Anders, Leif, Claes, Henrik) 38 arter

 

Studiecirkel

 

I vår har du möjlighet att förbättra eller fräscha upp dina fågelkunskaper.

 

Träff 1. Fältbestämning av olika fågelgrupper

 
Träff 2. Fåglar i vår närhet. Fågelholkar
 
Träff 3. Fågelflyttning
 
Träff 4. Exkursion (vi tränar på fältbestämning och läten)
 
Träff 5. Exkursion (vi tränar på fältbestämning och läten)
 
Träff 6. Avslutning (vi åker till en bra fågellokal och repeterar det vi lärt oss under våren)
 
Inga förkunskaper behövs.
 
Cirkeln är kostandsfri
 
Vi beräknar att starta den 4 mars
 
Anmälan till Roger Karlsson tel 0372-14501
 
Vi träffas var fjortonde dag.
Klubblokalen kl 18:30